Selecteer een pagina

Qigong (Chi Kung, Daoyin, Yangsheng), spreek je uit als tsjie-koeng,  is al duizenden jaren oud en wordt langzamerhand steeds bekender in het Westen. Het is een lichte bewegingsvorm die veel gezondheidsvoordelen heeft.

 Wat is Qigong?

Qigong heeft z’n wortels in de Chinese geneeskunde, filosofie en gevechtskunst. Met vloeiende bewegingen oefen je een goede houding en je ademhaling. Je stretcht en versterkt je lichaam en tegelijkertijd is het ook een vorm van meditatie.

Qi

“Qi” betekent levensenergie en “gong” wordt vaak vertaald als werk. Qigong is dus een holistische benadering om een gezonde levensenergie te verbeteren en te cultiveren. Energie die je al in je hebt, maar ook energie die je haalt uit het universum om je heen.
Er zijn twee algemene categorieën van Qigong: dynamische, actieve Qigong (dong gong) met vloeiende bewegingen, en rustgevende, meditatieve Qigong (jing gong) met statische posities en nog meer focus op ademhaling

Qigong

Qigonglessen ben ik uit mijn hoofd gekomen en voel ik mijn lichaam weer! Ik voel me meer ontspannen en energieker tegelijk!

Mandy

Waar komt Qigong vandaan?

Qigong is al duizenden jaren oud. Nog ouder dan Tai Chi, dat waarschijnlijk geïnspireerd is door een oude vorm van Qigong.

Velen geloven dat de wortels teruggaan naar de legendarische eerste keizer van China Huang-Di, die ook bekend staat als de Gele Keizer (2696–2598 v. Chr.). Sindsdien worden er verschillende vormen van Qigong beoefend: van een Confuciaanse reflectie op het dagelijks leven; Taoistische qigong gericht op de harmonie tussen lichaam en geest; Boedhistische Qigong waarbij het het bereiken van een gelukkig leven centraal staat; Martial Arts Qigong ter verbetering van de sport,  tot aan de gezondheids-qigong van de moderne Chinese Health Qigong Association (CHQA), die is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.

Wat zijn de voordelen van Qigong?

Qigong draait om focus, vloeiende bewegingen en ademhaling. Hierdoor worden stress en gevoelens van onrust verlaagd en tegelijkertijd focus en concentratie vergroot. Tegelijkertijd wordt het lichaam op zachte wijze getraind om soepeler, meer in balans en sterker te worden.

Effecten van Qigong die je kan ervaren zijn bijv. een betere nachtrust, minder pijn, betere balans, ontspannen lichaam, betere concentratie en focus, sterkere spieren, lagere bloeddruk, beter immuunsysteem etc. Het uiteindelijke resultaat van regelmatig Qigong beoefenen is een ontspannen lichaam met een heldere geest die zich in het hier en nu bevindt.

Qigong van coachiling

De Qigong die ik geef is een combinatie van oefeningen uit de verschillende richtingen zoals het Boedhisme, Daoisme en de medische Qigong. Maar ik maak ook gebruik van oefeningen uit verschillende richtingen van de taiji (tai chi) en kungfu. Denk hierbij aan rustige bewegingsreeksen, ademhalings- en balansoefeningen, meditatie, visualisatie en zelfmassage.

Waarom zou je Qigongles bij mij volgen?

Ik ben inmiddels ruim 11 jaar enthousiast bezig met Kungfu. Naast mijn eigen training, ben instructeur bij de kinderlessen bij CMAH Kungfu Lansingerland.

 In de vorm van Kungfu die door sifu Michael Morris wordt gegeven is er ruimte voor zowel de fysiek harde kungfu-training ook plek voor de meer zachtere interne vorm van kungfu. Na het behalen van mijn zwarte band kungfu, wilde ik graag meer leren over de interne werking van de Qi en hoe je die zelf kan versterken. Dat is de reden waarom ik de driejarige opleiding tot Qigongdocent ben gaan volgen. Sinds het behalen van mijn Qigong Instructeur II diploma, geef ik Qigong-les bij CMAH Kungfu Lansingerland.  

Ik vind het leuk om kennis met je te maken. Ik laat je graag ervaren wat Qigong voor jou kan betekenen. Neem contact met me via het onderstaande contactformulier.

 Wil je meer informatie over Qigong, Qigongles of de workshop?

 

Stuur een mail met je naam & telefoonnummer naar: info@coachiling

 

Of stuur een berichtje via WhatsApp ⤵️

Scan de code